Installing Active Directory on Windows Server 2012 R2


Active Directory kurulumuna başlamadan önce DC olacak sunucunun
IP adresi ve Hostname bilgilerini ayarlayınız.



Windows serwer 2008 'de kullandığımız dc.promo komutu Windows Server 2012' de artık kullanılmıyor ve direkt olarak Server Manager'ı açarak kuruluma başlayabiliyoruz.





           Server Manager açılarak Add Roles and Features seçilir.


Gelen ekranda Microsoft tarafından bilgilendirme ve kuruluma geçmeden önce yapılması önerilen işlemler hakkında bilgilendirilirsiniz;Next ile devam edilir.



Şuan üzerinde çalıştığımız sunucuya rol tabanlı kurulum yapacağımız için Role-based or feature-based installation seçeneğini seçip Next ile devam ediyoruz.




Rolü kurmak istediğimiz sunucuyu seçiyoruz,burada mevcut sunucu(DC1) üzerine kurulum yapacağımız için Next ile devam ediyoruz.



Active Directory kurulumu yapacağımız için Active Directory Domain Services rolünü seçerek Next ile devam ediyoruz.


Features bölümünde yukarıda seçmiş olduğumuz features'lar seçili olarak gelecektir.Next ile devam ediyoruz.



Microsoft tarafından Active Directory Domain Services ile ilgili bilgilendirme ve tavsiyeleri görüntülüyoruz.Next ile devam ediyoruz.



Ekranda seçtiğimiz servis,özellik ve rollerin kurulumunun yapılacağına dair bilgilendirme görüntüleniyor.
İnstall butonunu seçerek kurulumu başlatıyoruz. İsterseniz Restart the destination server automatically if required işaretleyerek,
Sunucunun kurulumdan sonra yeniden başlatmasını sağlayabilirsiniz.



Kurulumun başarılı bir şekilde tamamlandığını “Instalation succeeded on DC1” bilgilendirmesinden kontrol ediyoruz.
Sunucuyu yeniden başlatılıyoruz.


         

Sunucu tekrar açıldıktan sonra server manager menüsünde bir notificaiton ile karşılaşacaksınız, Notificaton ekranını açtıktan sonra domain kurulum işlemlerine başlayabilmemiz için “Promote this server to a domain controller” butonuna basarak ayarları yapmaya başlayabiliriz.




Add a new forest seçeneğini işaretleyip root domain name kısmına domain adınızı yazarak devam edebilrsiniz.

Add a domain controler to an existing domain; Bu seçenek varolan domain’inize yeni bir domain conroller yada additional domain controler ekleyebileceğiniz seçenektir.

Add a new domain to an existing forest; Bu seçenek varolan farklı domainlerinizi forest da  birleştirmek ve varolan forest’ınıza yeni bir domain eklemek için kullanacağınız seçenektir.

Add a new forest; Bu seçenek ortamınıza yeni bir forest domain yapısı oluşturmak için kullanacağınız seçenektir.

 



Forest Functional ve Domain Functional level varolan forest in(domain) en alt server versiyonlarını belirtir. 

Örneğin, Active Directory ortamınızın forest function level'i Windows Server 2012 R2 ise, Forest ve Domain alanları Active Directory'nin bu sürümü tarafından sunulan tüm özellikleri destekler. Ancak, Windows Server 2008 veya daha eski bir sürüm kullanıyorsanız, Active Directory ortamının forest function level'ı daha düşük olabilir ve bu durumda yeni özellikleri kullanamazsınız.

DSRM Parolası : Microsoft domain ortamlarında Active Directory yedeğine tekrar dönülebilmesi için kullandığımız paroladır.

Global Katalog (GC) : Kullanıcıların , Bilgisayarların , grupların domaindeki bilgilerin nerde tutulduğunu bilen servistir. Kısaca mahalle muhtarıda diyebiliriz .  En az bi makinada olmak şartı ile her DC üzerine kurulabilir.



Değişiklik yapmadığımızdan dolayı Next ile devam ediyoruz.



Domain’imiz için kullanılacak netbios isminin gösterildiği alan.Next ile devam ediyoruz. NetBios tek kısım isimleri çözebilirler ve ''.'' 'dan önceki ilk 15 karekteri alabilir.


Log,Database ve SYSVOL içeriğinin yolu ile ilgili düzenleme yapabileceğimiz alan. Değişiklik yapmadan Next ile kuruluma devam edebilirsiniz.



Yapılan tüm ayarların özeti gözükmektedir.
Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra Next ile devam edebiliriz.



Ön gereksinimler kontrol edilip “All Prerequisite check passed succesfully” mesajını görüntüledikten sonra Install ile kurulumu başlatabilirsiniz.




“This server was succesfully configurated as a domain controller” mesajı ile kurulum tamamlanmış olur.
Sunucuyu yeniden başlatabiliriz.



Sunucuda üzerinde oturum açıyoruz.



Server manager konsolu Tools menüsünden ilgili rollerin yüklendiğini kontrol ediyoruz.