Windows Server 2012 R2 Deploying Software (MSI Packages) Using Group Policy

  
Bu makalemizde, Windows Server 2012 R2 ile GPO aracılığıyla yazılım dağıtımı yapmanın nasıl yapıldığından bahsedeceğiz. Yazılım dağıtımı ve yükleme işlemlerini hem bilgisayar hem de kullanıcı tarafında yapabilmek için, EXE dosyalarımızı MSI paketlerine dönüştürebileceğimiz bir üçüncü taraf programına ihtiyacımız olacaktır. Bu dönüştürme işlemi için önerilen program ise

Yazılımımızı tüm kullanıcılara dağıtmak için öncelikle bir paylaşım klasöründe olması gerekir ve dağıtılacak istemcinin en az "read(okuma)" iznine sahip olması gerekir. Ben herkese tam kontrol izni vererek geçiyorum.







Policy'yi uygulayacağımız Organization Unit üzerinde sağ tıklayarak "Create a GPO in this domain, and Link it here" seçeneğini seçiyoruz.





Yeni oluşturacağımız Policy'e bir isim veriyoruz.



Oluşturduğumuz yeni policy üzerinde sağ tıklayarak "Edit" seçeneğini seçiyoruz. Daha sonra açılan pencerede "User Configuration > Policies > Software Settings" kısmına sağ tıklayıp "New > Package" seçeneğine tıklıyoruz. Dağıtılacak olan MSI uzantılı dosyamızın yerini belirtiyoruz.




Deploy edeceğimiz programı seçtikten sonra karşımıza gelen "Deploy Software" penceresinde "Assigned" seçeneğini seçiyoruz ve "OK" diyerek pencereyi kapatıyoruz.

  • Published: Network pathindeki program, kullanıcılara sunulacak ve istedikleri zaman kurabilecekleri şekilde yayınlanacak.
  • Assigned: Program, kullanıcılara sormadan otomatik olarak yüklenecektir.
 


Deployment işleminden sonra GPO management üzerinde "Software Installation" içerisinde uygulamamızın oluşmuş olduğunu görüyoruz. Sunucu üzerinde cmd veya powershell üzerinde "gpupdate /force" komutunu çalıştırıyoruz.

GPO oluşturma işlemleri tamamlandı. Şimdi clientların bu policy'i alması için logoff/logon işlemi yapmaları gerekmektedir. Policy'mizi user bazında uyguladığımız için logoff/logon işlemi şarttır. Eğer computer bazında uygulamış olsaydık yeniden başlatma işlemi gerekecekti.





Kullanıcı bilgisayar tarafında logoff/logon işlemi tamamlandıktan sonra Control Panel üzerinden kurulumun gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edebiliriz. Yapılan dağıtımın Publish seçeneği kullanıldığı için istenmedikçe program yüklenmeyecektir.