Windows 10 Hyper V Sanal Makina Kurulumu


Yeni makalemiz Hyper V üzerine Sanal(Virtual) makina nasıl kurulur ondan bahsedeceğiz.



Öncelikle Sanal Makinalarımızın Network iletişimi sağlaması için sanal bir Switch oluşturalım.  Bunun için yukarıdaki ekranda gösterilen Sanal Anahtar Yöneticisi butonuna tıklayalım.
Açılan Pencerede tek sanal makinamız olduğu için ben özel ağ diyerek devam ediyorum. Dış seçimi ile ağımız dünyaya açılırken İç seçiminde sadece Hyper-v üzerindeki makinalarımız kendi arasında konuşurlar.


Siz özel ağ demeyerek kurgulayabilirisiniz.


Sanal Switch oluştuğuna göre bir sanal makine oluşturabiliriz. Bunun için Yeni butonuna tıklayarak Sanal Makine butonuna tıklayalım.




Karşılama ekranında verilen bilgilere göz atarak bu adımı İleri ile geçelim.




 Sanal Makinamıza bir isim verelim ve dosyalarının tutulacağı yeri belirleyelim veya varsayılan adreste kaydedilmesini sağlayarak İleri butonu ile sonraki ekrana ilerleyelim. İsterseniz bu ekranda oluşturucağınız sanal makinayı farklı bir depolama konumu seçerek oluşturabilirisiz. Default bırakarak geçiyorum.




Windows Server 2012 R2 ile birlikte gelen 2 nesil makine seçimi Windows 10 ile karşımıza geliyor. 2. Neslin neler sağladığı option buton seçiminin olduğu ekranda belirtiliyor.

Bu ekranı
İleri ile geçelim.






Bu ekranımızda sanal makinamıza vereceğimiz ram miktarını seçelim. Bu fiziksel ram miktarını aşamaz. Dinamik belirtiseniz yapıcağı herhangi bir işleme göre ram miktrarınız otomatik olarak değişmektedir ve bu sizi kötü yönde etkileyebilir. 
O yüzden Pc'nizde raminiz fazla ise işletim sisteminin hızlı kurulması için ram miktarını yükseltebilirsiniz. Arka tarafta sanal makinalarım çalıştığı için ram miktarımı 1GB olarak ayarlıyorum. 






Bu ekranımızda sanal makinamızın ağa bağlanması için gerekli Switch bağlantısını seçelim. Bizim tek bir ağımız ve tek bir switch yapımız olduğu için Private Network Secerek İleri diyoruz.





Bu ekranımızda sanal makinamız için bir disk oluşturmalıyız. Diskin yolunu ve kapasitesini belirleye biliriz. Elimizde farklı bir sanal makinaya ait disk varsa bunu sağlayabilir veya şu anda disk ekleme adımını geçebiliriz. Bir sonraki ekrana geçiş için İleri butonuna tıklayalım.





 İşletim sistemi yüklemek için sanal makinamıza bir ISO bağlayabiliriz veya sonra yüklemek için bu adımı geçebiliriz. İleri butonu ile bir sonraki ekrana ilerleyelim.




Oluşturulacak olan sanal makine özet bilgileri karşımıza geliyor.  Son butonuna tıklayarak sanal makinamızın oluşturulmasını sağlayalım.


 Sanal makinamızın üzerine gelerek çalıştırdığımız da kurulum işlemi başlayacaktır.