Group Policy Nedir ?




Group Policy Nedir ?


GPO, "Group Policy Object" kelimesinin kısaltmasıdır. Windows işletim sistemi ortamlarında kullanılan bir yönetim aracıdır. GPO'lar, bir veya daha fazla bilgisayarın veya kullanıcının davranışını yönetmek için kullanılabilen bir dizi ayarı içerir.

Örneğin, bir GPO, belirli bir ağdaki kullanıcılara bir grup politikası atayarak, bu kullanıcılara belirli bir yazıcıya erişim sağlayabilir veya internet erişiminleri sınırlandırabilir. Bir GPO'nun yapılandırması, "Group Policy Management Console"(GPMC) adlı bir araçla yapılır ve bir etki alanındaki tüm bilgisayarlarda veya kullanıcılarda uygulanabilir.

GPO sadece Windows 2000 ve sonrası işletim sistemine sahip bilgisayarlara veya bu bilgisayarlardan logon olan kullanıcılara uygulanabilir. Windows NT 4.0 veya Windows 95 veya Windows 98 işletim sistemlerinden active directory domainine logon olan kullanıcılara veya bilgisayarlara GPO’dan yapılan ayarlar etki etmez.

GPO domain, site veya Organizational Unit (OU)'e uygulanabilir.
Doğrudan kullanıcı, grup veya bilgisayara NT 4. 0 sistemlerde olduğu olduğu gibi policy uygulanamaz.Bir site, domain veya OU'yauygulanan policy onun altındaki kullanıcı, grup veya bilgisayarlara da uygulanmış olur.

Group Policy'in Faydaları;

Merkezi Yönetim: GPO'lar, bir etki alanında bulunan tüm bilgisayarlara veya kullanıcılara tek bir yerden yapılandırılmış ayarlar sağlar. 

Güvenlik:GPO'lar, şirket içi güvenlik politikalarının uygulanmasını sağlar. Örneğin,  kullanıcıların CMD erişimleri, uygulama yükleme silme kısıtlamaları veya daha iyi parola koruma ilkeleri oluşturulmasında kullanılabilmektedir.

Verimlilik: GPO'lar, bilgisayarların ve kullanıcıların verimliliğini artırabilir. Örneğin, bir GPO, kullanıcıların belirli yazıcılar veya ağ kaynaklarına kolayca erişim sağlamalarına yardımcı olabilir.

Yönetim Kolaylığı: Sistem yöneticileri yazılımları, yamaları ve diğer güncellemeleri GPO aracılığıyla dağıtabilir.

Ölçeklenebilirlik: GPO'lar, büyük şirketlerde veya kuruluşlarda kullanıldığında bile ölçeklenebilir olabilir. Bir etki alanındaki binlerce bilgisayara veya kullanıcıya aynı ayarları atamak için GPO'lar kullanılabilir.