Windows Server 2012 NIC Teaming


NIC Teaming Nedir?

Yeni yazımızda sürekli karşımıza çıkan bir konu ile devam etmeye çalışacağız. Öncelikle NIC Teaming nedir? Nasıl yapılır? Ufak bir göz gezdirelim.

Windows Server 2012 ailesi ile gelen yeni özelliklerden NIC Teaming kısaca ağ kartlarının(Ethernet) guruplandırılmasıdır. Sunucu üzerinde bulunan iki adet ethernet kartını guruplandırarak oluşturduğumuz NIC Teaming yapısında network kartımızın birisinde sorun olması halinde hiç bir şekilde kesinti olmadan sistem diğer ağ kartı üzerinde çalışmaya devam edicektir. 

NIC Teaming ayrıca load balance görevi görmekte ve ağ yapısı üzerinde sürekli çözüm ortağı olarak değerlendirilmektedir.


NIC Teaming Mode ve Load Balancing Mode



Teaming Mod seçimi, ağınızın gereksinimlerine ve kullanım senaryolarına bağlı olarak değişebilmektedir. Her modun kendine özgü avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.
Microsoft NIC Teaming, üç farklı modda kullanılabilir:

Switch Independent Mode(Anahtar Bağımsız): Bu modda, ağ  kartları bağımsız olarak çalışır ve bir anahtar cihazı üzerinden iletişim kurmaz. Yani yük dengelemeyi(Load Balancing) NIC teaming modülü yapar, anahtar (switch) yük dengelemeyi yapmaz ve anahtara ihtiyaç duyulmaz. NIC teaming modülü, gelen veri trafiğini tek bir sanal NIC arayüzüne yük dengelemesi yaparak dağıtır.

LACP Mode: Link Aggregation Control Protocol (LACP), ağ anahtarının trafiği dengelemesine izin veren bir IEEE standartıdır. Bu mod kullanımı için anahtarın LACP desteğinin olması gereklidir.  Ağ anahtarında LACP desteğinin olması durumunda, gelen trafiği bağlanan ağ kartları arasında eşit bir şekilde dağıtır. LACP Mode, kısa süreli aksaklıkların önlenmesi ve yedeklilik sağlanması ile birlikte daha güvenli ve yüksek performanslı ağ bağlantısı sağlar.

 LACP modu Cisco Stack, VSS ve VPC ile tam uyumlu çalışmaktadır.

Örnek Cisco LACP Yapılandırma:

int port-channel10
description NIC Team
!
int range gig0/1-2
channel-group 10 mode active


Static Teaming Mode: Bu mod, manuel olarak yapılandırılan sabit bir ekibin kullanılmasını sağlar. Bu seçenek, önceden planlanmış bir yük dengesi elde etmek için idealdir. Static Teaming yapmak yerine endüstri standardı olan LACP protokolünü tercih ediniz. 

Örnek Cisco Static Grup Yapılandırma:

int port-channel10
description NIC Team
!
int range gig0/1-2
channel-group 10 mode onsd

Load Balancing Metotları

  • Hyper-V Port: Bu algoritma, Hyper-V sanallaştırma ortamındaki ağ kartları için kullanılır. Her sanal makine (VM) için ayrı bir sanal NIC kartı oluşturulur ve bu kartlar yük dengelemesi için kullanılır.
  • IP address: Bu algoritma, kaynak ve hedef IP adreslerindeki bilgileri kullanarak trafiği dağıtır. Bu seçenek, belli bir kaynak cihazdan yapılan yoğun trafiğin, diğer ağ kartlarına eşit şekilde dağıtılmasını sağlar.
  • TCP/UDP Port: Bu algoritma, TCP ve UDP ağ portlarını kullanarak trafiği dağıtır. Bu seçenek, belli bir ağ portu üzerinden gönderilen yoğun trafiğin, yalnızca buna özgü olan ağ kartına yönlendirilmesini sağlar.
  • MAC address: Bu algoritma, kaynak ve hedef MAC adreslerindeki bilgileri kullanarak trafiği dağıtır. Bu seçenek, fiziksel cihazların MAC adresleriyle daha fazla işlem yapıyor olması nedeniyle maliyetli olabilir, ancak özellikle hedef cihazın MAC bilgisine dayalı olarak trafiğin bir ağ kartına yönlendirilmesi gerektiği durumlarda faydalı olabilir.


NIC Teaming Nasıl Yapılır  ?




Sunucu üzerinde iki adet 10Gb Fiber portu ve iki adette 1Gb portlarımız bulunmaktadır.
Fiber portlarımız resimde görüldüğü gibi disable durumdadır.  Demo çalışmalarımız için LOM1 (Port1 ve Port2) portlarımızı kullanarak NIC Teamıng yapacağız.


        


LOM1 (Port1 ve Port2)  aktif durumda ve portlara daha önce IP yapılandırılması yapılmış. 
Statik olarak IP adresi atanması veya otomatik konumda kalması sorun teşkil etmez. Gruplandırma yaptığımız zaman IP Adresi ataması gerçekleştirebiliriz.



Server Manager  konsolu üzerinden kontrol ettiğimizde, NetworkTeaming özelliğinin Disable olduğunu ve LOM1(Port1 ve Port2)  yapılandırma ayarlarını görüyoruz.






NIC Teaming ayarlarını yapılandırabilmek için konsolun sol tarafından All Servers kısmına tıklayalım.  RECORDER1 adlı  sunucuyu seçerek  üzerine sağ tıklayalım. Karşımıza gelen açılır menü kısmından Configure Network Adapter Teaming” menüsüne tıklayalım.






Bu işlemden sonra NIC Teaming ekranı açılacaktır. Burada sol alttaki Teams kısmı yapılandırma olmadığından boş olarak gelmektedir. Sağ alt bölmede ise Ethernet kartları görüntülenmektedir. 
NIC Teaming oluşturmak için bu kısımda sağ tıklayarak “Add to New Team” seçeneğine tıklayalım.




Karşımıza gelen ekranımızda oluşturulacak olan Teaming yapısına bir isim verelim ve bu yapıya dahil edilecek NIC' leri seçelim. İşlemi onaylamak için OK butonuna tıklayalım.




Kısa süre bekledikten sonra Team yapısı kurulmuş olacaktır.





Sol altta yer alan TEAMS bölmesinde görüldüğü gibi NICK TEAMING isminde NIC Teaming yapısı oluşturuldu. Burada birden fazla Team yapısı oluşturabilir ve bu gruplar üzerinde Vlan tanımlamaları yapılabilir.




NIC' lerin listelendiği alana bizim ismini vererek oluşturmuş olduğumuz Teaming'e  ait bileşenin eklendiğini görebilmekteyiz.



 Oluşturulan NIC  Team' e istenilen IP ayarlarını buradan yapabilirsiniz.



NIC Teaming çalışıyormu kontrol edelim . 192.168.5.11 IP adresini atamıştım . Lom1(Port1) Disable ederek Ping komutumu çalıştırıyorum. Herhangi bir veri kaybının olmadığını görüyoruz.




Lom1 (Port1 ve Port2) portlarının aynı anda disable edilmesi durumunda ping erişimi tamamen kesilmektedir.