Cisco 3rd Party SFP Modules for Catalyst Switch

Günümüzde birçok firma, Cisco SFP modüllerin yüksek maliyetlerinden dolayı alternatif çözümler aramaktadır. Ancak, Cisco anahtarlar üzerinde farklı bir üreticiye ait SFP modül denediğinizde, SFP'ye bağlı olan anahtar portlarınız hata alarak devre dışı kalacaktır. Bunun nedeni, varsayılan olarak Cisco olmayan SFP'lerle çalışmayacak şekilde anahtarların yapılandırılmış olmasıdır.


HP SFP ile alınan hata görseli. 


SFP modüller, kendi üzerlerinde EEPROM (Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory) sayesinde üretici, seri numarası vb. küçük bilgileri barındırır. Cisco anahtar üzerine SFP modül bağlandığında, EEPROM üzerinden gelen bilgiler ve SFP modül bazı kontrol işlemlerine tabi tutulur. Kontrol işlemlerine uymayan bir aşama oluştuğunda, SFP modül bağlı olan port otomatik olarak kapatılır.




  Cisco SFP bilgilerinin bulunduğu çıktı kontrolü.


Sonuç olarak, farklı üreticilere ait SFP modüllerini de kullanabiliriz. Bunun için yapmamız gereken tek şey, iki adet komut girmektir.



no errdisable detect cause gbic-invalid 
service unsupported-transceiver 



Not: Cisco destek ekibi, hata ve sorun çözümleri sırasında farklı üreticilere ait SFP modülleri kullanıldığında destek sağlamak için SFP modüllerinin değiştirilmesini talep edebilir.