VMware ESXI 8.0 Install

VMware vSphere ESXi 8.0 kurulumu yapmak, modern veri merkezleri için temel bir gerekliliktir. Bu işlem, Dell, HP, veya diğer donanım sağlayıcılarının herhangi bir sunucusunda gerçekleştirilebilir. Kurulum süreci, PXE, VMware Auto Deploy, Idrac (IPMI,ILO) veya önyüklenebilir(bootable) USB/CD  ile  kurulum  gerçekleştirilebilir. 

ESXi işletim sistemi yüklemeden önce, sunucunuzun donanımını kontrol edin ve uygun donanıma sahip olduğundan emin olun. ESXi, VMware'nin donanım uyumluluk listesinde bulunmayan bazı donanımlarla uyumsuz olabilir, bu yüzden donanımınızın listeye uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

https://www.vmware.com/resources/compatibility/search.php

Kurulum için gerekli olan dosyayı VMware portalından indirelim. Öncelikle https://customerconnect.vmware.com/login bu link üzerinden portala erişim sağlayalım. Hesabımız var ise login olalım, hesabımız yoksa bir hesap oluşturalım.



Products and Account başlığı altından Trial and Free Solutions menüsüne girelim.




vSphere Hypervisor altında bulunan GET STARTED diyerek ilerleyelim.



Açılan sayfadan VMware vSphere Hypervisor (ESXi ISO) image kurulum iso dosyasını indirelim.




ISO dosyasını indirdikten sonra, Rufus yazılımını kullanarak ESXI Image dosyasını önyüklenebilir(bootable) hale getirebilirsiniz.
Windows önyüklenebilir USB bellek oluşturma



ESXi ISO dosyasını USB diske yazdıktan sonra, diskimizi sunucumuza bağlayarak boot işlemini başlatabiliriz.




Kurulum işlemleri için öncelikle gerekli olan ön hazırlıkları tamamlamak gerekmektedir. Bu hazırlıkların tamamlanmasını bekleyelim.




Bilgilendirme ekranında, ESXi uyumluluk kılavuzu hakkında bilgi verilmektedir.
(Enter) Continue seçimi ile ilerleyelim.




(F11) Accept and Continue seçimi ile lisans sözleşmesini kabul ederek ilerleyelim.





Sistemdeki donanımı taramak için gerekli sürücüleri yükleyecek ve kurulumun devam etmesi için tüm donanımın doğru bir şekilde tanınması gerekiyor. Bu nedenle, tarama tamamlanana kadar beklememiz gerekiyor.



Kurulum yapılacak olan disk kaynağını seçmek için, mevcut disklerin listelendiği ekranda lokal olarak bulunan diski seçin. Ardından, (Enter) Continue seçimi ile sonraki adıma ilerleyelim.



Klavye seçimimizi yaptıktan sonra, (Enter) Continue seçimi ile sonraki adıma ilerleyelim.

ESXi root erişimi için güvenli bir parola belirleyin ve ardından (Enter) Continue seçimi ile sonraki adıma ilerleyelim. Parolanın karmaşık olması ve güvenlik standartlarını karşılaması önemlidir.


Kurulum sırasında disklerin tekrar bölümlere(partition) ayrılacağı uyarısını (F11) Install ile geçelim.


Kurulum işlemi tamamlanana kadar bekleyelim. Kurulum süresi donanım özelliklerine ve diskin boyutuna göre değişebilir. Bu nedenle kurulumun tamamlanması birkaç dakika sürebilir. 



Kurulum tamamlandı. ESXi'nin 60 günlük deneme sürümü yüklendi. Kalıcı kullanım için lisans satın almanız gerektiği hatırlatması yapılır ve boot edilebilir medyanın çıkartılması istenir. Sistemi kullanıma hazır hale getirmek için (Enter) Reboot seçeneği ile yeniden başlatma işlemini gerçekleştirelim.



Sunucu sistemi yeniden başlıyor.



Sunucu sistemi açıldı ve artık kullanıma hazır durumda.



Sistemimiz yeniden başladığında, eğer ortamımızda DHCP aktifse, ESXi otomatik olarak bir IP adresi alacaktır. DHCP aktif değilse, F2 tuşuna basarak sistem seçeneklerinden statik IP tanımlaması yapabiliriz. Ben DHCP ortamından tanımlanan IP adresini kullanarak web tarayıcısı üzerinden ESXi'ye erişim sağlamayı deneyeceğim.