VMware ESXI 8.0 NTP Configuration






ESXi hostunun saat kaymasını engellemek ve doğru saat dilimini sağlamak için NTP (Network Time Protocol) yapılandırması ile senkronizasyon sağlayabiliriz. Bu işlem için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:


ESXi hostuna erişmek için web tarayıcısını açıyoruz ve ardından
Manage > System > Time & Date > Edit NTP Settings adımlarını sırasıyla takip ediyoruz.




Gelen ekranda, "Use Network Time Protocol (Enable)" seçeneğini işaretliyoruz ve NTP sunucu bilgilerini girerek "Save" düğmesine tıklayarak ayarları kaydediyoruz.




Yapmış olduğumuz ayarların ardından, NTP servisini etkinleştirmemiz gerekiyor. Bunu yapmak için, "Services" bölümüne giderek "ntpd" servisini etkin hale getiriyoruz.





Tekrar "Time & Date" sekmesine geliyoruz. NTP servisini etkin hale getirdikten sonra, ayarları çekmek için "Refresh" düğmesine tıklıyoruz. Servis ayarlarının çalıştığını ve saatin güncellendiğini gözlemliyoruz.




NOT: Türkiye, UTC+3 saat diliminde bulunmaktadır. VMware ESXi, yönetim arayüzünde varsayılan olarak UTC saat dilimini kullanır. Bu nedenle, yapılan ayarlar sonrasında yönetim arayüzünde görülen saat, günümüz saatine göre 3 saat geride görünebilir. Bu durum normaldir ve beklenen bir sonuçtur.



Türkiye'de, zaman senkronizasyonu için kullanılan bazı NTP(UTC+3) sunucuları aşağıdaki gibidir:

  • tr.pool.ntp.org
  • ntp1.ulakbim.gov.tr
  • ntp2.ulakbim.gov.tr