Windows Server 2022 ile Gelen Yenilikler




Windows Server 2022, Microsoft'un Windows Server işletim sistemi ailesinin son sürümüdür ve Agustos 2021’ de piyasaya sürülmüş üç versiyonu bulunmaktadır. Bunlar; Essentials, Standart ve Data Center olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hibrit Bulut ortamları için Datacenter Azure Edition sürümü tercih edilebilmektedir. Özellikle Microsoft Azure ile entegrasyon için tasarlanmıştır. Datacenter ve Datacenter Azure Edition sürümleri daha önceki Windows Server sürümlerine kıyasla daha fazla performans, güvenlik ve yönetim özellikleri sunar.

Windows Server 2022 ile gelen yeni özelliklerin bazıları:

  • Önceki sürümlerine göre varsayılan tarayıcı olarak önceden yüklenmiş Microsoft Edge ile beraber gelmektedir.

  • Windows Server 2022, Azure hizmetleriyle daha iyi entegrasyon sağlayarak, işletmenizdeki bulut ve hibrit ortamları destekler.

  • Secure Kernel Mode (SKM) teknolojisi sayesinde, sanallaştırılmış uygulamaların daha da güvende olmasını sağlar. SKM, bilgisayarların en temel parçası olan çekirdeğin modunu korur ve normal kullanıcı modundan izole eder. Böylece, kötü niyetli yazılımların ve saldırıların çekirdek seviyesine erişmesi engellenir.


  • Windows Admin Center’ı kullanarak, sunucu yönetimi yapmanızı kolaylaştırır. Bu araçla sunucularınızı merkezi bir yerden yönetebilirsiniz. Windows Server 2022 Admin Center 2012 sürümüne sahiptir.

  • Storage Migration Service ile mevcut dosya sunucularından verilerinizi yeni bir sunucuya taşımanızı kolaylaştırır.

  • Hyper-V için birçok iyileştirme sunar. Örneğin, Hyper-V Replica, birlikte çalışabilirlik ve başlatma işlemlerinin hızlandırılması gibi.

  • Hyper-V yanı sıra VMware ve Citrix gibi diğer sanallaştırma çözümlerini de destekler.

  • PowerShell (v7) Komut Dosyası aracılığıyla daha iyi Linux desteği sunar. Bu özellik, Windows ve Linux arasındaki iş yüklerinin daha iyi yönetilmesine yardımcı olur.

  • Grup Policy’ nin daha da geliştirilmiş bir sürümünü sunar. Bu özellik, tüm bilgisayarlarınızda aynı ayarları tutarlı bir şekilde uygulamanızı sağlar.



Windows Server 2022 Lisans ve Fiyatlandırma:

https://www.microsoft.com/tr-tr/windows-server/pricing 

Sürüm ve Özellik Karşılaştırmaları:

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-server/get-started/editions-comparison-windows-server-2022?tabs=full-comparison